“Your Logo is Not Hardcore!”: een overzicht van nietszeggende en inspiratieloze hipster logo’s

Ean MacKaye stoort zich mateloos aan de 13 in dozijn nietszeggende logo’s die als paddestoelen uit de grond schieten. “Een logo of beeldmerk is een grafische uiting die met een bedrijfs- of productnaam geassocieerd wordt. Het woord “logo” is afgeleid van het Griekse woord “λογος”, dat kan worden vertaald als “woord”. Een beeldmerk kan bestaan uit een woordmerk, een kleine afbeelding, lettermerk, monogram, embleem, zegel, mascotte dat symbool staat voor een woord of combinatie van woorden of uit een combinatie van een aantal van deze dingen. Een beeldmerk is een beeld dat overeenkomt met het merk. Zo is bijvoorbeeld het beeldmerk van Puma ook daadwerkelijk een poema. Voorbeeld van een woordmerk zijn de logos van Esprit, HEMA en Honig. Twee voorbeelden van een beeldmerk/vignet zijn het logo van de NS en van de NMBS. Een voorbeeld van een lettermerk zijn de logo’s van Peek & Cloppenburg, de Friesland Bank en de NOS. Een voorbeeld van een monogram (ineengevlochten letters) zijn de logo’s van Albert Heijn en de V&D. Een voorbeeld van een embleem zijn de logo’s van veel voetbalclubs, Philips en Alfa Romeo. Een voorbeeld van een zegel (een stempelmerk) zijn de logos van C&A, Douwe Egberts, Koopmans Meelfabrieken. Een voorbeeld van een logo met een mascotte zijn de logo’s van ING (leeuw) en Lacoste (krokodil).” Bron Wikipedia
“Een vignet is een abstract (beeld zonder herkenbare voorstelling) teken dat pas na associatie met het merk herkend kan worden als merkteken, zoals de drie strepen van adidas. Het kleurgebruik bij al deze varianten is erg belangrijk en ook de vormentaal en lettertypes. Vaak worden bovenstaande onderdelen in combinatie gebruikt waardoor de losse termen door elkaar gebruikt worden, wat verwarring schept over de juiste terminologie.”
Maar goed… tegenwoordig denkt elke ZZP’ers, start-up, koffietoko, fietsenmaker en kapper er makkelijk vanaf te komen door een simpel hipster logo in elkaar te flansen. Dat is ook niet zo moeilijk, maarja dan krijg je ook een totaal NIETSZEGGEND beeld. Blijkbaar vinden de meesten dat niet zo belangrijk en helemaal niet erg :-s Ean wel. En ik ook! Bah!
Ean MacKaye ‘s Tumblr blog struint het web af op zoek naar logo’s in deze “hipster”stijl. Waarom heet deze stijl hipster? Moeilijk te zeggen. Het ontwerp werd oorspronkelijk gebruikt in een poging om een merkidentiteit verankeren binnen een eervolle traditie. Een bedrijf dat elementen als vintage lettertypen, decoratieve versieringen, laffe lijntjes, pijltjes, icoontjes, hartjes, badges, emblemen, symbolen en de klassieke X-kruis gebruiken, proberen (schijnbaar) een relatie te leggen met kernwoorden als handgemaakt, eenvoudig, betrouwbaar, kwaliteit, traditie, lokaal en lekker fris :-s BLERGH. Een natte wind zegt meer.
Het doel is volgens mij om dergelijke producten en diensten te positioneren als een product voor kenners en hippe vogels. Check het Your Logo Is Not Hardcore blog van MacKaye om te zien dat de wannabe hipsters niets meer zijn dan eenheidsworst.
Ps check ook: Wat als bekende logo’s zouden zijn ontworpen door een hipster.